Saturday, April 4, 2020
noordbrabantnieuws.nl

Politie grijpt in bij klimaatprotest voor Rijksmuseum in Amsterdam

De politie is begonnen met het massaal oppakken van deelnemers aan een klimaatprotest in Amsterdam. Ze worden een voor een…

By noordb2 , in Uncategorized , at oktober 7, 2019

De politie is begonnen met het massaal oppakken van deelnemers aan een klimaatprotest in Amsterdam. Ze worden een voor een door agenten opgetild en afgevoerd in politiebusjes.

Honderden betogers van actiegroep Extinction Rebellion blokkeren de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum. Ze hebben onder meer tenten opgezet.

De gemeente Amsterdam had de blokkade van de belangrijke doorgaande weg verboden, maar de actiegroep trok zich daar niets van aan. “Wij gebruiken burgerlijke ongehoorzaamheid om de overheid te dwingen iets aan het klimaat te doen”, zegt een woordvoerder van Extinction Rebellion.

Bekijk de beelden van de eerste arrestaties:

Video afspelen00:38Arrestaties bij klimaatprotest in Amsterdam

Volgens verslaggever Mattijs van de Wiel verlopen de arrestaties geweldloos. “De demonstranten zijn op de grond gaan liggen, in elkaar gehaakt. Agenten gaan ze een voor een af en zeggen: ‘Ik ga je arresteren of wil je nog zelf weg?’ Het gaat allemaal volgens het poldermodel.”

Vanochtend riep de politie via luidsprekers om dat de activisten naar het Museumplein moesten gaan en dat ze anders zouden worden opgepakt. Op het Museumplein achter het Rijksmuseum mochten de activisten van de gemeente wel demonstreren, omdat het protest daar minder overlast zou geven.

Op een gegeven moment is de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen voorbij.Een van de activisten van Extinction Rebellion

Volgens de politie is het optreden gericht op “deëscalatie, het duurzaam beëindigen van de blokkade en de veilige doorstroming van het verkeer”. Het gebied rond het Rijksmuseum is door agenten afgesloten, waardoor andere betogers zich niet bij de actie kunnen aansluiten.

Bron: NOS