Wednesday, November 20, 2019
noordbrabantnieuws.nl

Integratie heeft vele voordelen

Enkele jaren geleden was ik aanwezig op de topverdieping van de Deutsche Bank (pal naast de Johan Cruijff Arena) in Amsterdam voor een…

By noordb2 , in Uncategorized , at oktober 13, 2019

Enkele jaren geleden was ik aanwezig op de topverdieping van de Deutsche Bank (pal naast de Johan Cruijff Arena) in Amsterdam voor een bijeenkomst. Ik was daar op uitnodiging van het VNO-NCW en ik kwam daar voornamelijk mannen  tegen van middelbare leeftijd in grijs of donkerblauw kostuum met stropdas. Het waren allen ontegenzeggelijk mannen van Nederlandse origine. Bij de borrel na afloop vroeg ik aan een aanwezig bestuurslid of het VNO-NCW ook ondernemers vertegenwoordigt met een niet-Nederlandse achternaam? Dit werd bevestigend beantwoord waarop ik hem vroeg: “waar zijn ze dan, want ik zie ze niet?”. Enkele uren later was in op uitnodiging van ‘The Other Netwerk’ in de showroom van het automerk ‘Infinity’ schuin tegenover het AMC-ziekenhuis. Ik vroeg ook daar of zij ook ‘blanke’ ondernemers vertegenwoordigde. Mijn vraag werd eveneens positief beantwoorde waarna ik hem dezelfde vraag stelde. 

Klaarblijkelijk voelen we ons (ook als ondernemer) meer senang bij mensen van gelijke of vergelijkbare herkomst. Je ziet dit fenomeen ook wereldwijd afspelen waar bijvoorbeeld de geëmigreerde Nederlanders daar vrijwel allemaal lid zijn van die “Nederlandse Club”. Integratie, en dan bedoel ik hier de emotionele emigratie, is nog altijd heel ver weg. Wat betekent dit nu verder?

Ik beperkt me hier en nu tot de integratie op het zakelijke vlak. Ik heb het dan over ondernemers in Nederland en over bijvoorbeeld ‘cross-cultureel’ samenwerken. Is het voor de hand liggend dat ondernemers van verschillende etnische achtergronden gemakkelijk met elkaar gaan samenwerken? Het antwoord is Nee! Dat is het beslist (nog) niet. 

Het feit dat vrijdag 11 oktober jl. het Nationale Integratie Diner is gehouden in Rotterdam impliceert dat het fenomeen ‘integreren’ nog altijd een actueel thema is waarvan iedereen daar overtuigd is dat integratie belangrijk is. 

De voordelen van werkelijke integratie (de emotionele variant ervan) is als je werkelijk wilt integreren, dit niet vrij is van risico’s. Ik wil nu juist die ondernemer aan tippen juist omdat een ondernemer gewend is aan risico’s en daar in de regel ook goed mee kan omgaan. Dat werkelijk willen vereist moed en de wil ook je te verdiepen in je counterpart met die geheel andere achtergrond dan die jij hebt. Die ondernemers die deze uitdaging aan durven en ook aan willen, staat een ware openbaring te wachten van zeer veel nieuwe kansen en een zeer forse uitbreiding van hun huidige marktgebied te wachten. Hoe vind je echter de juiste partner in dit nieuwe cross-culturele denken? De organisatie die ook dit nieuwsplatform beheert (zie onderaan deze nieuwssite) is een voorbeeld van cross-cultureel zaken doen. De Turks-Nederlandse samenwerking is al ruim 400 jaar een feit en waarom zouden we dat laten weglopen? De hier ontstane samenwerking ontwikkelt zich zeer succesvol. We kunnen daarbij stellen dat dit ‘experiment’ is gestart waarbij we beiden op voorhand weinig winstverwachting hadden van onze samenwerking. Wat kan of mag je verwachten als je een Turks-Nederlandse samenwerking aangaat op Nederlandse bodem. Dat is ongeveer in 400 jaar niet vertoond. Wij mogen ons verblijden met de onverwachte en ook ongedachte successen die we te voren nooit hebben kunnen bedenken. Onze samenwerking voelt inmiddels als goed en of het altijd al zo had moeten zijn. Het is volledig ‘eigen’ geworden en samen doorgaan is nu de nog enige optie!

Omdat we ons terdege realiseren dat cross-cultureel zaken doen geen sinecure is en velen wel willen maar niet weten waar of met wie dit avontuur aan te vangen, heeft GuidanceProfile.nl een programma ontwikkeld waarbij een platform is gecreëerd voor ondernemers met een zelfde ambitie als die wij hadden (en initieel puur experimenteel en zonder grote verwachtingen). 

Met alle ondernemerskracht in Nederland, zien wij een enorme economische explosie in positieve zin indien veel meer ondernemers van verschillende achtergronden elkaar in vertrouwen en respect zouden leren kennen en verstaan. We wensen iedere ondernemer in Nederland een dergelijk additioneel succes van harte toe. Genoemde ondernemersclubs en vele andere van dergelijke clubs zullen ongetwijfeld ook de voordelen zien van cross-cultureel zaken doen waarbij we hopen dat deze manier van denken en durven breed gaat uitwaaieren over Nederland en ook daarbuiten. Durf het en doe het▪

Cees Buys

Correspondent van BizzTodaymagazine.nl

info@guidanceprofile.nl