Wednesday, November 20, 2019
noordbrabantnieuws.nl

Stikstofregels in nog drie provincies bezwijken onder druk van boeren

Binnen een week na het afspreken van nieuwe stikstofregels door de provincies, zijn de regels in vier provincies alweer van…

By noordb2 , in Uncategorized , at oktober 14, 2019

Binnen een week na het afspreken van nieuwe stikstofregels door de provincies, zijn de regels in vier provincies alweer van tafel. Vorige weekgebeurde dat in Friesland nadat honderden boeren met trekkers bij het provinciehuis hadden gedemonstreerd, vandaag volgden Drenthe, Overijssel en Gelderland. Ook daar was de intrekking het gevolg van protesten van boeren.

De boeren zijn vandaag met tractoren naar acht provinciehuizen getrokken. In Assen, Arnhem, Groningen, Haarlem, Den Haag, Lelystad, Utrecht en Zwolle hebben ze zich verzameld. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

In Groningen zijn de regels vooralsnog niet ingetrokken, maar daar is het protest inmiddels wel grimmig. De Groningse boeren worden geholpen door Drentse collega’s, die vanuit Assen naar Groningen zijn gekomen. Ze dreigen de deur uit het provinciehuis te halen als gedeputeerde hun niet tegemoetkomt. Er is extra politie op de been. Er zijn tot nu toe geen aanhoudingen verricht.

Zie hier hoe de sfeer in Groningen op straat is:

Video afspelen02:39Sfeer op straat bij boerenprotest in Groningen

Ook in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht wil de verantwoordelijke gedeputeerde de regels niet intrekken in reactie op het protest. De ruim honderd boeren die naar Lelystad zijn gekomen, weigeren te vertrekken.

Zuid-Holland doet geen toezeggingen, maar gaat wel met de honderden protesterende boeren in gesprek. Afgelopen vrijdag was er behalve de succesvolle demonstratie in Friesland ook een boerenprotest bij het provinciehuis in Noord-Brabant.

Landbouworganisatie LTO Noord had opgeroepen tot de acties. Volgens LTO lopen de regels voor de uitstoot van stikstof die sommige provincies hebben opgesteld, voor op beleid van het Rijk. Die extra regels moeten daarom van tafel, vinden de boeren. Volgens de boeren komen die regels neer op diefstal van hun stikstofruimte..

Veel files

Vanochtend leidde het boerenprotest op veel snelwegen tot files. Op de A7 richting Groningen, de A12 naar Arnhem, de A27 richting Utrecht, de A28 en A37 naar Assen en de A32 richting Zwolle reed een lange stoet tractoren. Ook in de genoemde steden zelf is verkeersoverlast.

Dat zorgt voor drukte op de wegen, NH Nieuws reed een stuk mee met een van de boeren:

Video afspelen00:47Boeren onderweg naar provinciehuizen voor protest

Minister Schouten van Landbouw zegt dat de provincies zelf mogen weten welke vergunningen zij uitgeven. “Uiteindelijk gaat de provincie er zelf over”, zei de minister bij inloop van het wekelijkse coalitieoverleg. “Als provincies andere opvattingen hebben, blijf ik met ze in gesprek.” Ze hoopt met de provincies tot goede afspraken te komen om de stikstof terug te brengen en de natuur te verbeteren.

Stikstofregels in nog drie provincies bezwijken onder druk van boeren

Binnen een week na het afspreken van nieuwe stikstofregels door de provincies, zijn de regels in vier provincies alweer van tafel. Vorige weekgebeurde dat in Friesland nadat honderden boeren met trekkers bij het provinciehuis hadden gedemonstreerd, vandaag volgden Drenthe, Overijssel en Gelderland. Ook daar was de intrekking het gevolg van protesten van boeren.

De boeren zijn vandaag met tractoren naar acht provinciehuizen getrokken. In Assen, Arnhem, Groningen, Haarlem, Den Haag, Lelystad, Utrecht en Zwolle hebben ze zich verzameld. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

In Groningen zijn de regels vooralsnog niet ingetrokken, maar daar is het protest inmiddels wel grimmig. De Groningse boeren worden geholpen door Drentse collega’s, die vanuit Assen naar Groningen zijn gekomen. Ze dreigen de deur uit het provinciehuis te halen als gedeputeerde hun niet tegemoetkomt. Er is extra politie op de been. Er zijn tot nu toe geen aanhoudingen verricht.

Zie hier hoe de sfeer in Groningen op straat is:

Video afspelen02:39Sfeer op straat bij boerenprotest in Groningen

Ook in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht wil de verantwoordelijke gedeputeerde de regels niet intrekken in reactie op het protest. De ruim honderd boeren die naar Lelystad zijn gekomen, weigeren te vertrekken.

Zuid-Holland doet geen toezeggingen, maar gaat wel met de honderden protesterende boeren in gesprek. Afgelopen vrijdag was er behalve de succesvolle demonstratie in Friesland ook een boerenprotest bij het provinciehuis in Noord-Brabant.

Landbouworganisatie LTO Noord had opgeroepen tot de acties. Volgens LTO lopen de regels voor de uitstoot van stikstof die sommige provincies hebben opgesteld, voor op beleid van het Rijk. Die extra regels moeten daarom van tafel, vinden de boeren. Volgens de boeren komen die regels neer op diefstal van hun stikstofruimte..

Veel files

Vanochtend leidde het boerenprotest op veel snelwegen tot files. Op de A7 richting Groningen, de A12 naar Arnhem, de A27 richting Utrecht, de A28 en A37 naar Assen en de A32 richting Zwolle reed een lange stoet tractoren. Ook in de genoemde steden zelf is verkeersoverlast.

Dat zorgt voor drukte op de wegen, NH Nieuws reed een stuk mee met een van de boeren:

Video afspelen00:47Boeren onderweg naar provinciehuizen voor protest

Minister Schouten van Landbouw zegt dat de provincies zelf mogen weten welke vergunningen zij uitgeven. “Uiteindelijk gaat de provincie er zelf over”, zei de minister bij inloop van het wekelijkse coalitieoverleg. “Als provincies andere opvattingen hebben, blijf ik met ze in gesprek.” Ze hoopt met de provincies tot goede afspraken te komen om de stikstof terug te brengen en de natuur te verbeteren.