Saturday, April 4, 2020
noordbrabantnieuws.nl

110 miljoen euro extra voor strijd tegen georganiseerde criminaliteit

Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit voor de bestrijding van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Dit geld wordt onder meer gebruikt…

By noordb2 , in Uncategorized , at november 4, 2019

Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit voor de bestrijding van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de oprichting van een speciale antidrugseenheid, het Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Ook komt er betere beveiliging voor rechters, officieren van justitie en advocaten en moet voorkomen worden dat kwetsbare jongeren het criminele pad opgaan.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakte in september al bekend dat er een speciale brigade moest komen die de drugscriminaliteit aanpakt naar aanleiding van de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam.

De komende maanden moet de brigade, die onder de Nationale Politie komt te vallen, worden ingericht met specialisten van de politie, het FIOD en de Koninklijke Marechaussee. “Ze richten zich op het blootleggen en aanpakken van criminele bedrijfsprocessen, de criminele kopstukken en hun netwerken”, stelt het ministerie.

DEA

Een soortgelijke brigade bestaat al in de Verenigde Staten, de Drug Enforcement Administration (DEA). Volgens Grapperhaus is een bijkomend voordeel van het aanstellen van zo’n nieuwe eenheid dat de “gewone” politie zich dan meer op zijn kerntaken in de wijken kan richten.

In het voorjaar van 2020 komt er een uitgewerkt plan van minister Grapperhaus om de samenleving weerbaarder te maken tegen het “gif” van de criminele (drugs)industrie, crimineel geld, intimidaties en liquidaties.

Bron: NOS